< Usability
Blog >

SOMS MOET JE GEWOON JE BOERENVERSTAND GEBRUIKEN

Martin Broekhuis

Ik ben ze nog niet tegengekomen. Webshops waar ze onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. In structuur en design, bedoel ik. En dat terwijl mannen en vrouwen websites echt heel anders gebruiken.

Natuurlijk, in webshops voor kleding is er altijd onderscheid tussen mannen- en vrouwenkleding. Maar als je naar de verschillende onderdelen van die webshops kijkt, zijn ze veelal hetzelfde. Kijk maar eens naar Zalonda en zoek de zeven verschillen.

Dat is vreemd, zeker in een wereld waar alles is gericht op conversie. Mannen gebruiken websites heel anders dan vrouwen. Dus waarom ziet dit er dan precies hetzelfde uit?

Het komt hier op neer. Mannen shoppen doelgericht. Vrouwen zijn op zoek naar inspiratie.

De gevolgen zijn indrukwekkend. De conversie van webshops voor die doelgerichte mannen ligt veel hoger dan voor vrouwen, 30 procent hoger nog wel. Mannen vullen hun winkelmand ook met meer items dan vrouwen.

Vrouwen vinden het leuk om rond te kijken, te vergelijken en onderzoeken. Vrouwen zoeken inspiratie. Ze worden blij van informatie en specificaties, van vergelijkingen en recensies. Het is maar afwachten of ze tot een aankoop overgaan.

Boeiend. Usability is in de praktijk altijd een heel persoonlijke ervaring. Hoe persoonlijk kun je webshops en applicaties maken? Is het verschil tussen mannen en vrouwen te gebruiken om nog betere websites en apps te maken?

Nee. Laat dat duidelijk zijn. Zoals mijn professor sociale psychologie altijd benadrukte: de verschillen binnen groepen zijn altijd groter dan de verschillen tussen groepen.

Mannen verschillen onderling in de manier waar op ze winkelen. Vrouwen ook. Er zijn zat mannen die een webshop bezoeken om inspiratie op te doen. En vrouwen zijn vaak doelgericht in hun aankopen. Er zijn situaties waarin vrouwen doelgericht shoppen. En situaties waarin mannen geen enkele intentie hebben om snel een aankoop te doen.

In de praktijk gaat het dan ook helemaal niet om het verschil tussen mannen en vrouwen. Het gaat om het verschil in intentie.

Want, dat is het rare van statistiek. Je kunt je natuurlijk helemaal suf analyseren, cijfers verzamelen, gemiddelden berekenen en getallen combineren om te achterhalen wat iemand wil. Maar het beeld dat je krijgt is altijd een generalisatie. Het is een voorspelling op basis van patronen. Meer niet.

Soms kun je daarom beter gewoon je boerenverstand gebruiken.

Al eeuwen vragen verkopers in winkels ons die ene vraag: kan ik u helpen? Het antwoord van de klant leidt er vervolgens toe wat de verkoper doet. Of hij laat de klant met rust zodat deze kan rondkijken. Of hij wijst de klant naar het gewenste artikel of geeft advies.

Je kunt het dus ook gewoon vragen, denk ik dan. Hoe moeilijk is het om knoppen in een website aan te brengen waarop de bezoeker zelf kan aangeven of hij of zij behoefte heeft aan hulp of gewoon wat wil rondkijken?

Gebruiksvriendelijkheid, je moet het niet moeilijker maken dan het is.