< Usability
Blog >

Saai is hip

Martin Broekhuis

Vroeger, heel vroeger, hadden websites nog wel eens een klokje op de homepage. Dat klokje was geheel overbodig, want iedere computer had al een klokje in één van de hoeken. Maar het kon en dus voelde menig websitebouwer zich geroepen om ons op de tijd te wijzen.

De gedachte dat wat kan ook moet, heeft lang stand gehouden bij applicatie- en websitebouwers. We kunnen dingen laten knipperen, dus laten we dingen knipperen. We hebben een slideshow, dus u zult onze foto’s bewonderen.

Gelukkig verandert dat snel. Zeker op informatieve websites. Saai kan ontzettend functioneel zijn.

Bij de Nederlandse overheid moeten ze daar nog even aan wennen. Het platform waar de meeste websites van de overheid op gebouwd worden, biedt talloze toeters en bellen om websites op te leuken. Inclusief diashows, schermbrede foto’s, grafieken en tijdlijnen.

Ik ben een groot liefhebber van foto’s. Maar op overheidwebsites komen ze vaak zo gekunsteld over. Zie maar eens goede foto’s te vinden bij onderwerpen als erfpacht en de financieringssystematiek zorg. Of voor organisaties als het College Fusietoets Onderwijs.

Een gruwel voor webdesigners en fotografen.

Waarom blijven overheidsinstantie zo vasthouden aan het gebruik van foto’s, zelfs al geven ze informatie over zeer saaie onderwerpen? Het antwoord: omdat ze denken dat een website mooi moet zijn.

In Groot Britannië hebben ze rigoreuze keuzes durven maken. Kijk naar de website gov.uk.

Als je naar beneden scrolt kom je drie foto’s tegen. Er zijn geen knipperende banners, diashows of schuivende attentie-items. Links en tekst. Meer niet.

Dit is pure functionaliteit. Design ten dienste van functie. Het is geen wonder dat de website de Design of the Year award won.

Saai is goed. Dat is even wennen als je van mooi houdt.